fredag 24 oktober 2008

Könsneutrala äktenskap

Kristdemokraterna ser ut att bli fullständigt överkörda av sina kamrater o alliansen när det gäller en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Att lagstiftningen skall var könsneutral är väl något som är klart för alla människor. Eftersom väldigt få detaljer har kommit ut ännu så kan man bara gissa vilka kompromisser som Kd velat ha.

Jag anar att en har varit att byta ut ordet äktenskap i lagtexten mot ordet giftermål, en kompromiss som i ärlighetens namn är det enda rätta. Om allianskollegorna så hårt vill ha kvar ordet äktenskap i lagstiftningen så gör de ett stort misstag eftersom beteckningen äktenskap är en religiös beteckning och giftermål en juridisk. Och all lagstiftning vi har i Sverige skall vara baserad på juridik och inte religion.

Vi måste se till att lagstiftningen blir könsneutral men den måste också vara religionsneutral och då är ordet giftermål enda framkomliga vägen. Vi får heller inte skapa en lagstiftning som inkräktar på religionsfriheten som är en av de grundläggande friheterna.

Jag har i tidigare inlägg sagt att själva det juridiska giftermålet skall registreras av skatteverket och ceremonin skall vara utan juridisk betydelse, Detta för att kunna garantera en religionsfri lag och att religionsfriheten är orörd.

Sen kan man undra över hur samarbete inom alliansen kommer att klara av att en av parterna blir totalt överkörd av de andra, det låter mera som det scenario som jag sedan tidigare pratat om att det är moderaterna som styr och de andra som lyder. Frågan är nu hur kommer denna olydnad att drabba kristdemokraterna.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Aftonbladet

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag känner mig diskrimenerad i denna fråga. Varför skall jag som hetrosexuell måsta stå upp för homosexuella? OCH avstå från min religösa tro? Varje människa har fått en fri vilja att leva efter , men varför skall någon annan än dom själva påvisas deras viljor för att rättfärdiga dom??
Måste jag avstå från min tro och avsluta mitt medlemsskap i Svenska Kyrkan för att gå dessa människor till mötes och rättfärdiga dessa människor ?
Det är frågan...Lev som ni vill, MEN låt mig slippa leva edert liv.
Kristen..

Anonym sa...

"Om allianskollegorna så hårt vill ha kvar ordet äktenskap i lagstiftningen så gör de ett stort misstag eftersom beteckningen äktenskap är en religiös beteckning och giftermål en juridisk. Och all lagstiftning vi har i Sverige skall vara baserad på juridik och inte religion."

Det är inte sant att äktenskap är ett religiöst ord. Det existerade för Sverige blev kristet och det var för övrigt först sen medeltid som kyrkan började engagera sig vid vigslar och först 1734 kyrklig vigsel blev obligatoriskt för de som ville gifta sig.

Ordet äktenskap anses av historiker komma från tyskans Ehe som betyder äkta.

Bengt Held

Anonym sa...

Anonym

Enligt äktenskapsutredningens och m, fp och c ska staten INTE tvinga samfund viga några par så du kan vara lugn.

Bengt Held

Mr M sa...

Anonym:
Alla är inte troende och bryr síg inte ett dugg om vad som står i bibeln. Varför skall dessa då tvingas leva efter hur ni religösa stollar tolkar den? Passar de inte så finns de hur många länder som helst att bosätta sig där de diskriminerar homosexulla. För snart kommer vi se ex två¨vuxkna karlar tungkyssas vid altaret, efter att de ingått äktenskap!

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg