tisdag 7 oktober 2008

Köttfärssnusket åtalas men konsumenterna får ingenting

Kammaråklagare Solveig Sörlien åtalar försäljningschefen och avdelningschefen vid Ica Maxi i Nacka för brott mot livsmedelslagen, däremot så åtalas inte ägaren av butiken eftersom han inte kan bevisas ha känt till fusket.

Men i praktiken så kommer även ägaren att straffas eftersom åklagaren också kräver en företagsbot på 350 000 kronor. Denna företagsbot är betydligt mindre än de belopp som åklagaren kunnat kräva och som det ävenledes från åklagarhåll spekulerats i att det skulle krävas, spekulationerna har ju legat kring flera miljoner.

Att det nu kommer till ett åtal är bra eftersom det hela nu skall prövas inför domstol vilket känns bra för mig som konsument och medborgare, detta visar att det är domstolar som skall döma och inte media.

Men de som drabbats av brottet kommer inte att få någonting, det vill säga vi konsumenter som kanske köpt den felaktigt märkta köttfärsen vi får inte någonting.

Det kanske hade varit bättre att i stället för en företagsbot ålägga butikerna att sälja bra köttfärs mycket billigt till konsumenterna som kompensation.

Med tanke på att Ica faktiskt registrerar allt som vi köper när vi drar deras ica-kort i kassan så kan det heller inte vara så svårt att spåra de kunder som köpt köttfärs veckorna som detta filmades och erbjuda dom ett kilo gratis köttfärs som kompensation och ersättning för fusket.

Dagens Nyheter

Svenska dagbladet

Aftonbladet

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg