tisdag 7 oktober 2008

Nationell enighet behövs nu

Trots att det amerikanska räddningspaketet för finans marknaden röstades igenom i fredags så har finanskrisen fortsatt med oförminskad styrka. Nu har krisen även spridit sig till Europa och även Asien börjar drabbas.

Räddningspaketet har alltså inte hjälpt, det finns till och med en risk som jag ser det att det amerikanska räddningspaketet faktiskt eldat på krisen i övriga världen, världens övriga finansaktörer vill ha precis samma favörer som den amerikanska och det kan jag förstå.

Finans marknaden i Europa är i gungning med många banker i kris och ett stort politiskt inspelande på finansmarknaden nu. Detta för att rädda det som räddas kan. Inga banker skall ju tillåtas gå omkull har ju varit budskapet. Även den europeiska finansmarknaden skulle gärna lägga sina förluster i knäna på skattebetalarna och som det ser ut så är det precis det som kommer att hända.

Att vara eniga inom EU är viktigt men även den nationella enigheten är nu viktig kanske till och med viktigare än den europeiska, Vi i Sverige måste vara eniga och tala med en enda röst när det gäller finanskrisen både här hemma och i Europa.

Det är därför ytterst beklämmande att se hur Statsminister Reinfeldt inte vill ha diskussioner med oppositionen om finanskrisen och på det sättet komma fram till en gemensam röst för Sverige.

Så länge inte det politiska systemet gör anspråk på omfattande användning av skattebetalarnas pengar är det svårt att förstå vad samtalen skulle innehålla, säger Fredrik Reinfeldt till DN.

Det är trist att Sveriges statsminister inte kan förstå vad sådana samtal skulle kunna innehålla, det handlar om förtroende just nu inte kronor och ören i skattemedel vilket faktiskt är det enda som Reinfeldt och Borg tänker på, det finns nu många mjuka värden som behöver diskuteras för att skapa förtroende i finanskrisens spår.

Men jag antar att det är betydligt roligare att sitta och nicka till besluten i Europa som vi ändå inte kan påverka tack vare att vi inte är med i Euron och låtsas att man gör en skillnad, ‘än att skapa nationell enighet i en så pass allvarlig fråga.

Fredrik Reinfeldt har många gånger hävdat att oppositionen inte är redo att leda Sverige och nu bevisar han att inte han heller är beredd att leda Sverige på det demokratiska sätt som vi i Sverige är vana vid. Utan han vill med stöd av att han har egen majoritet i riksdagen själv styra.

Just nu är det fel tid för att driva partipolitik nu behövs samtal mellan alla partier för att skapa en så stor bredd politiskt som det bara går för Sveriges åtgärder i finanskrisens spår.

Men Reinfeldt vill väl vänta tills krisen blivit så stor i Sverige att det verkligen kommer att kosta skattebetalarna stora summor i stället för att göra någonting som bara handlar om att skapa förtroende.

Dagens nyheter här, här, här, här, här, samt här

Svenska Dagbladet här, här, här, här, samt här

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg