fredag 10 oktober 2008

Oppositionen rasar samman

I onsdags så slog socialdemokraterna och miljöpartiet igen dörren för ett samarbete med vänsterpartiet och uteslöt de från en eventuell koalitionsregering.

Då hette det att det var en ny fas som inleddes i svensk politik. Idag så gör Mona Sahlin en pudel och backar från det hon sagt, eller gör hon verkligen det.

När man läser vad hon sagt så verkar hon inte ändrat sig på minsta sätt utan förpackar bara om sitt budskap med andra ord. Det hon menar är att miljöpartiet och socialdemokraterna skall diktera villkoren för en eventuell kommande regering och om vänsterpartiet vill vara med så skall de enbart acceptera det som de får sig tilldelat utan att ha någon egen åsikt.

Vänsterpartiet har aldrig i alla fall inte offentligt sagt att de inte vill vara med i en koalitionsregering utan det vänsterpartiet har hävdat är att det först skall vara val sen bildar man regering, ett helt riktigt resonemang eftersom det är väljarna som skall bestämma inte Mona Sahlin.

Att nu dessutom miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand i dag hävdat att dörren i praktiken är stängd för vänsterpartiet eftersom de inte velat kompromissa bort sin politik före valet vilket vore ett svek mot väljarna.

Den kritik som jag tidigare riktat mot Mona Sahlin för det som skedde i onsdags är lika stark i dag om inte starkare. Vi måste betänka att det är Mona Sahlins som kommer att bli statsminister i en röd/grön regering efter nästa val och det är i praktiken en omöjlig sits för henne nu att ta eftersom hon som partiledare har visat upp en känsla för vilka överenskommelser hon kan gör som närmast kan liknas vid en galen noshörning i en porslinsaffär.

Det är omöjligt att ha en statsminister som inte kan tala klarspråk utan två dagar senare måste försöka förklara vad den menar men egentligen bara packar om budskapet med andra ord.

Det vi nu ser är oppositionens totala sammanbrott vilket är mycket tråkigt eftersom de enda som tjänar på det här är alliansen.

Situationen i Sverige i dessa finanskrisdagar är följande vi har en regering som i självgodhet inte vill skapa nationell enighet med det största oppositionspartiet samtidigt så faller oppositionsalternativet till regeringen sönder och samman som ett korthus i storm.

Det bästa som kan ske nu är att Mona Sahlin avgår och en ny partiledare får chansen att bygga ett verkligt alternativ till alliansens politik, så snälla Mona för Sveriges bästa så avgå omedelbart.

Dagens Nyheter här, här, här, här samt här

Svenska dagbladet här,

Aftonbladet här,

1 kommentar:

Anonym sa...

Efter Persson-eran behöver socialdemokraterna åter byggas upp nedifrån. Med ett svagare ledarskap kan folk åter börja känna att "Jag är socialdemokrat och det är mitt eget val", jag tror det är det som gett s försprång fram tills nu. Det är ett misstag av Sahlin att försöka vara en självsäker och tuff Persson-ledare, det hon bör göra är att ena och stärka partiets alla gräsrötter, inte sig själv. Och i det avseendet kan man se det som skett, med en tuff Sahlin som gått sin egen väg, som väldigt ledsamt.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg