måndag 20 oktober 2008

Osäljbara bostadsrätter

Det börjar bli svårt att sälja sin bostadsrätt i alla fall i Stockholm, där flera mäklare uppger att 50 procent av objekten inte går att sälja vid visning och att det ibland inte ens inkommer ett enda bud.

Att den här utvecklingen skulle komma är väl ,inget som förvånar någon tänkande människa för det finns bara en viss mängd köpare för bostadsrätter, och när alla har köpt sin bostad så är mängden köpare at sälja till slut.

Problemet är att alliansen i många år sjungit bostadsrättens lov och mer eller mindre förtalat hyresrätten som boendeform. Den bostadspolitik som hittills har förts har enbart gått ut på att ombilda de kommunala hyresrätterna till privata bostadsrätter.

Att ens kalla det för en bostadspolitik är något som jag har svårt att göra, att det har fungerat hittills har enbart berott på en konstant prisuppgång som alla inom bostadssektorn har förnekat att den skulle ta slut. Att mäklarna vill ha stigande priser och själva till viss mån drivit priserna uppåt är inte så konstigt då de får betalt i procent av köpeskillingen, ju dyrare bostad ju mer får mäklaren.

Det behövs nu en bostadspolitik som syftar till att förse svenska folket med bostäder så att alla kan ha någonstans att bo utan hänsyn till plånbokens tjocklek.

Eftersom vi nu närmar oss eller rättare sagt är mitt i en kris som bara kommer att bli värre och värre ett bra tag framåt så kanske det vore på sin plats med lite positiva signaler från de som styr.

Varför inte skapa ett nytt miljonprogram där det byggs bra hyresrätter till en överkomlig peng, för som alla vet så enda sättet att få fart på kärvande ekonomiska hjul är att investera i positiva projekt.

Ett nytt miljonprogram skapar flera bostäder, sen så skapas många arbetstillfällen i byggbranschen vilket drar med sig en mängde med underleverantörer så det skapas väldigt många nya jobb och en positiv anda.

Dagens Nyheter

3 kommentarer:

Anonym sa...

miljonprogrammen är väl inte direkt något att se som lyckat? de flesta av de områdena är rena ghettona idag och inget vi vill se mer av tack!

Klas sa...

Ett led kan ju vara at tse över och ev. mildra hyresregelringen.

Om det lönar sig mer att driva en hyresfastighet än att sälja den så lär ju privatvärdarna öka till antalet ?

Självklart kommer detta innebära att de bästa lägena blir dyarare, och att de sämsta bli billigare.

för att se till att man inte skapar slumområden så torde man ju dock kunan införa regler om minimistandard så att hyresvärdar som har lägre hyra iaf inte får låta lägenheterena förfalla helt - självklart innebär detta ngt högre hyra än om man inte reglerar standarden - men rena slumområden tycker jag nog inte att ngn tjänar på att ha.


/K

Anonym sa...

Dom är visst säljbara.
Påstå inget annat!
Det är bara priset som är fel...
Att spekulerande puckon, ur ALLA samhällsklasser, dragit upp priserna får stå för dem själva.
/E

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg