torsdag 2 oktober 2008

Piratjakt

EU skall nu etablera en antipiratstyrka som skall patrullera farvattnen utanför Somalia som är fullständigt nedlusade med pirater.

Sverige kommer också att deltaga i den styrkan.

Till att jaga pirater i Somalia finns det militära resurser i Sverige men att hålla ett för alla godtagbart försvar av vårt eget land det finns det inga resurser till, ett minst sagt konstigt sammanträffande

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

7 kommentarer:

Anonym sa...

Och när behövde vi senast försvara vårt eget land?

Anonym sa...

Jag tycker att man bör sicka soldater till somalias inland, istället för att jaga pirater. Eu tänker bara på att skydda handeln men inte på människor som lider somalia.

Anonym sa...

Korvetter gjorda för att gå inomskärs - förmodligen kommer de att åka ner till området upplastade på något lastfartyg eftersom de inte är byggda för att operera kustnära i Svenska vatten.
Prislappen för denna operation kommer att bli hög - Försvarsmakten i övrigt blöder och vi skickar båtar som inte byggda för dylika operationer - till en kostnad som man inte vågar ens gissa - bara för att tomhylsan &co ska kunna glänsa bland de stora gossarna i EU.....

Man tar sig för pannan....

Anonym sa...

Senaste gången som svenska korvetter övade i Medelhavet så gick de så klart dit för egen maskin... Kommentaren vid 18:21 kommer troligen från en av alla dessa tyckare som vet ALLT om försvaret och vad som är bäst för sverige och Försvarsmakten, bara för att de har en farfar som gjort lumpen och dragit de vanliga historierna... Uttala er inte om sådant ni inte vet, läs på först istället!

Anonym sa...

Det är risk att svenskarna är för mesiga med piraterna. Dessa är totalt hänsynslösa och skjuter folk om det blir nödvändigt.

Nej låt Ryska marinen eliminera dessa parasiter som dessutom förstör sitt eget land. Men dom har ju en stark religös tro på Allah, och får man göra så här, i Somalia i alla fall.

Anonym sa...

Det är helt i linje med att försvaret ska gå mot en expeditionär förmåga snarare än ett invasionsförsvar.

Och avseende att korvettar är gjorda för att gå inomskärs så tror jag nog att det kan vara dags att ta reda på lite mer om krigsfartyg. Nog för att deras räckvidd är begränsad, men patrullera nån jäkla kust vid Somalia är inga som helst problem.

Och att Försvarsmakten blöder beror till stor del att man inte kan hantera pengar. Tro mig, jag har jobbat i firman i många år nu. FM får faktiskt skylla sig själv.

För övrigt ska ni inte inbilla er att det finns något annat mer försvarsvänligt alternativ i svensk politik. Sossarna vill kapa 7 miljarder och vänster 15.

Snacka om att inte ta rikets säkerhet på allvar... på riktigt.

Philip sa...

"Korvetter gjorda för att gå inomskärs - förmodligen kommer de att åka ner till området upplastade på något lastfartyg eftersom de inte är byggda för att operera kustnära i Svenska vatten."

Inte är byggda för att operera kustnära i svenska vatten? Vad är de då byggda för?

Av egen erfarenhet vet jag att det knappt finns några vatten som är för svåra för en kustkorvett av stockholmsklass. Visst, halva besättningen kommer att ligga o spy de första dagarna av transportsträckan men värre än så blir det inte. De som framför HMS Malmö och HMS Stockholm är fruktansvärt kompetenta människor. Som är experter på riskerna med havet och vet precis hur mycket respekt det krävs för att inte kapsejsa.

Och oavsett om man är pirat eller bara okänd potentiell fara gäller samma avståndsregler och varningsprocedurer. Piraterna kommer inte komma tillräckligt nära för att använda sina finkalibriga vapen.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg