torsdag 2 oktober 2008

Skydda yttrandefriheten från alla religioner

Tidningen Dagen tar i dag i en artikel upp hur religionen försöker begränsa yttrandefriheten och genom att använda FN för sina egna syften.

Visst de exempel som tas upp är hårresande illa och visar hur det kan gå när religionen tillåts styra den demokratiska utvecklingen.

Det jag däremot saknar är de exempel som finns när även kristna försökt att förhindra yttrandefriheten. Tyvärr så finns det många sådana exempel även i vårt land. Jag tänker inte räkna upp dessa men jag tror ni vet vad jag menar.

Oavsett vilken religion man än bekänner sig till så är det helt förkastligt att försöka begränsa någons yttrandefrihet, det är fel i alla lägen.

Det skulle vara intressant med en sådan artikel också som tar avstånd från alla former av åsiktsförtryck.

Dagen

6 kommentarer:

wadis sa...

Nej, jag vet inte vad du syftar på att kristna försökt begränsa yttrandefriheten. Typiskt kristofobiskt att dra alla religioner över en kam.

Att kristna sedan reagerar när den man tillber tex avbildas nedsänkt i ett glas med konstnärens egen urin. Hurra för den yttrandefriheten ! Tror nog hovet skulle reagera med drottningen i samma glas, eller sossarna med Mona Sahlin. Yttrandefrihet kan väl inte betyda att allt som produceras av "konstnärer" ska vara fredat från kritik. Då har man ju hamnat riktigt snett.
Lätt att sitta på läktaren och gasta.

Termopyle sa...

Alla som har en låtsaskompis brukar vara noga med att just deras låtsaskompis är den enda sanna låtsaskompisen. Kristendomen har en lång och ärofull historia av tystade åsikter. Du skall vara glad att du får föra fram dina sjuka åsikter som du vill i Sverige, för som tur är har vi fortfarande åsiktsfrihet (nåja) i det här landet. Så fast det du "tror" på är helt vansinnigt så har du rätt att tycka som du vill. Var glad för det och acceptera att andra inte tycker som du.

wadis sa...

Ja, det var ett vackert exempel på tolerans och öppenhet. Förstår att i din värld ska ingen få tycka annorlunda än dig. Hur dessa få ord kan vara både sjuka och vansinniga, berättar nog mer dig än om mig. F.ö. vet du väl inte vilka åsikter jag har. Men det är väl en bisak, förstår jag.

LasseB sa...

Wadis du anser alltså att det är rätt när kristna vill upphäva yttrandefriheten men fel när en muslim vill samma sak, med precis samma resonemang

wadis sa...

Nej, det har jag inte vare sig sagt eller menat. Däremot bad jag dig om exempel på det du skrev. Svårare än så var det inte.

LasseB sa...

Wadis du ville ha exempel på när kristna velat minska yttrande friheten vad sägs om utställningen Ecce homo, eller vi kan ta den fotoutställning som biskop Krok censurerade beroende på en bild av en konstnär som hon inte gillade.

Vi har också en lång rad men konstutställningar där kristna politiker krävt censur eftersom temat inte fallit dessa på läppen.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg