måndag 13 oktober 2008

Vem bryr sig om demokratin

Nu har andra halvlek börjat på allvar i denna mandatperiod för regeringen likväl som oppositionen. Gårdagens debatt i tv gav inte speciellt mycket nytt eller något som överraskade, vilket inte alls var överraskande.

Det som är intressant är att det inte går att få fram ett alternativ till alliansens politik ännu, alliansen maler på och pratar om en spricka i oppositionen och visst finns det skillnader, det är ju trots allt tre olika partier som har sin egen politik alla tre. Alliansen är ju fyra partier som alla driver den moderata politiken. Centerpartiet och folkpartiet samt kristdemokraterna har sålt bort sina partiers själar genom sitt djupa samarbete med moderaterna i alliansen.

Oppositionen har hittills inte visat upp samma vilja att gå mot ett tvåpartisystem som de borgerliga partierna gjort, i alla fall inte hittills,

Den gångna veckan har ju visat att i alla fall socialdemokraterna och miljöpartiet vill skapa en egen allians utan vänsterpartiet, eller rättare sagt så vill Mona Sahlin, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand skapa en allians där de bestämmer och vänsterpartiet skall lyda. Att ett sådant agerande är fel förstår alla utom dessa tre individer.

Om vi ställs inför två färdiga allianser inför nästa val med färdigförhandlad politik så är ju frågan varför skall vi då välja mellan 7 partier när det i praktiken bara är 2 saker att välja mellan. Dessa allianser gör ju så att väljarnas makt minskar och det kanske är det som de etablerade partierna i grund och botten vill.

I en demokrati så fungerar det så att väljarna väljer av de partier eller kandidater som ställer upp i valet och sedan så skapas en majoritet utifrån valresultatet och styrkeförhållandena där.

Jag hoppas att samtliga svenska partier kommer till sans och förstår hur illa den väg är som de börjat vandra på, om inte så kommer det att gynna de i dag väldigt små partierna samt att det kommer att växa upp nya partier som respekterar demokratin.

Dagens Nyheter samt här

Svenska Dagbladet samt här

Aftonbladet samt här

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg