fredag 31 oktober 2008

Socialdemokraterna mot kraschlandning

Att säga att socialdemokraterna är på väg mot en kraschlandning är kanske att överdriva situationen men låt oss säga att det brinner i motorerna i alla fall och att situationen är allvarlig.

Socialdemokraterna tappar hela 6,2 procentenheter på en månad i den undersökning som presenteras i dag av DN/Synovate. De väljare som har lämnat socialdemokraterna har gått åt alla håll både åt vänster och åt höger.

Jag är inte så säker på att finanskrisen har spelat så stor roll för fallet eftersom den faktiskt sköttes ganska bra av Mona Sahlin med ett krav på en gemensam politik skapad av alla partier i riksdagen för att möta krisen, vilket regeringen inte var intresserad av. Där fick Mona Sahlin pluspoäng.

De pluspoängen lyckades hon sedan förvandla till stora minus genom att så kategoriskt stänga dörren för vänsterpartiet och efter den dörrstängningen vackla fram och tillbaka med den lilla pudelfarm som hon då lyckades prestera.

Att dörren för vänsterpartiet är stängd det är ganska klart eftersom socialdemokraterna och miljöpartiet inte förhandlar med vänsterpartiet de talar om vilken politik som vänsterpartiet skall acceptera utan diskussion om de vill vara med, det är inte att förhandla det är att diktera villkor.

Efter det att Mona Sahlin blivit hårt kritiserad så gick i går Nalin Pekgul ut till Mona Sahlins försvar, någonting som jag skrev om i går, och som finns här.

I dag så kritiseras Nalin Pekgul av andra socialdemokrater som inte är lika lydiga i att hylla ledaren som Pekgul är. Att Mona Sahlin gjorde bort sig är så uppenbart att det måste till rejält rödfärgade filter för verkligheten om man inte skall se det. Utan nu så mobiliseras operation rädda Mona inom socialdemokratin. Lena Melin i Aftonbladet hade en intressant analys av situationen.

En del av Mona Sahlins försvarare har nu börjat få slut på argument och tar till det sista desperata skriket om att Sahlin kritiseras bara för att hon är kvinna. Detta argument i skyddskampanjen är så lågt så det saknas ord för att kommentera det. Mona Sahlin kritiseras från det som hon gör och som är uppenbart för alla inte för sitt kön vilket också är uppenbart för alla. Jag kan garantera att kritiken varit precis lika stor om hon hetat mats i förnamn eftersom politik handlar om vad man gör och inte om ens kön.

Klart är att situationen för socialdemokraterna har klart försämrats och att den riskerar att fortsätta falla om inte partiet nu kan visa upp sig från en sida som tilltalar väljarna. Väljarna tilltalas inte av ett parti med en ledare som inte får kritiseras och som enbart dikterar villkor för andra partier om de vill vara med och leka.

Det som är lite oroväckande är att detta kan innebära att vi får ytterligare en period med alliansen.

Skall jag vara ärlig så vet jag i dagsläget inte hur jag skall rösta vid nästa val det känns lite när man skall välja mellan sidorna som om man skall välja att hugga av sig höger eller vänster ben,

Dagens nyheter här, här samt här

Svenska Dagbladet här, här samt här

Aftonbladet här, här samt här

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför hugga av något ben? Behåll benen och använd huvudet i stället. Jag är gammal sosse, föddes med ben(förlåt in i partiet). Röstade och argumenterade för s och gick partiskolan. Jag använde mina ben och marcherade på första maj. Bar plakat och kände mig rättrådig.
Sedan lärde en vis gammal man mig atti lugn och ro sätta mig ner och gå igenom mina värderingar mot de fakta som alla partierna stod för. Då hoppade jag över den djupa fåra som skiljer vänster från höger (använde båda benen) och har sedan dess röstat borgerligt, i början på olika partier, men landat till slut i ett. Det svåraste var att hela släkten och alla gamla vänner såg mig som en svikare. Men hellre det än att jag sviker mina egna ideal. Efter många år har jag återvunnit respekten. Om dina värderingar i dag stämmer till 100 % med S, så rösta på det, trots Mona. Men om du är besviken på S och vart de lett politiken, så leta upp något parti som stämmer bättre med vad du i dag tror på.
Lycka till

LasseB sa...

Anonym en helt riktig ståndpunkt, jag önskar att alla tänkte efter om sin politiska åsikt och inte bara gick på person utan på innehåll för det är ju innehållet som är det viktiga

Anonym sa...

Ja, om hon blir statsminister då får sverige många dåliga beslut
hon är inte ens kvinna - en hybridform

Anonym sa...

Är det ingen som tänkt på "Krossa Mona kampanjen". Kan inte den också ha påverkat?

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg