torsdag 9 oktober 2008

Unga och alkohol

Gränsen för att köpa alkohol är i Sverige 20 år för alla former av alkohol utom de med en alkoholstyrka på upp till 3,5 procent. Där gör Robert Damberg förbundsordförande i Ungdomens Nykterhetsförbund en liten fakta miss i sin artikel som han skrivit på SvT opinion idag.

En i annars mycket bra och välskriven artikel angående Blondinbellas drickande, jag kan bara hålla med honom om det han skriver med kanske en liten avvikelse.

Han ser ju gärna att ungdomar inte dricker någon alkohol som helst och där delar vi inte den uppfattningen, jag anser att ett visst mått av alkoholintag vid speciella tillfällen kan vara en nyttig lektion i att umgås med alkohol och att ta bort det mystiska med den som vi annars riskerar att skapa.

Det är ju faktiskt bättre att de som är unga lär sig att det är bättre med ett glas vin till maten hemma än att hälla i sig en halvflaska renat i en källartrapp. Samtidigt så får det inte gå så långt och bli så mycket som det varit i Blondinbellas fall då har man gått över gränsen.

Att socialtjänsten reagerat är bra det bevisar ju att den faktiskt fungerat även om jag tror att den reagerar olika på vem det är som skall utredas. Att blondinbellas mamma inte tar en sådan här sak på allvar är faktiskt beklämmande, det visar ju egentligen bara vilka åsikter som gäller inom den familjen.

Blondinbella själv anser att skattepengarna borde kunnat läggas på något viktigare, jag vet inte det att hindra att en minderårig blir alkoholist är i mitt tycke ganska viktigt.

Men vem har stått för langningen till Blondinbella det skulle jag vilja veta och det borde faktiskt utredas av polis.

För att inte upprepa mig så läs gärna min förra blogg i ämnet.

SvT Opinion

7 kommentarer:

Anonym sa...

Fast varför måste man lära sig att umgås med alkohol innan man fyllt 18? Och varför är det ett måste att "alla" lär sig umgås med alkohol? Du faller i samma fälla som många andra Lasse, och förutästter att alkoholen är en omistlig del av ett vuxenliv. Trist!

LasseB sa...

Damberg var någonstans säger jag att alla måste lära sig umgås med alkohol, att lägga ord i någon annans mun är inte speciellt bra debattteknik.

Det jag säger är att ungdomar bör lära sig umgås med alkohol på ett riktigt sätt, ett synsätt som du inte delar uppenbart. Att använda alkohol måste väl vara frivilligt.

Om vi skall komma tillrätta med alkoholproblemen som finns bland unga så är det en bra början med att ta bort det mystiska och förbjudna runt alkohol för som alla vet så är det som är förbjudet extra spännande för många ungdomar.

Med ditt synsätt så skall vi bygga på mystiken vilket leder till att vi får flera unga som sitter i källare och parker och dricker fulsprit från någon langare. Är det ett bättre sätt att arbeta anser du än att lära ungdomar att man inte behöver dricka sig asberusad eller ens dricka så ofta som många tror.

rasmus sa...

18 år gäller för att komma in på krogen och där kan man köpa sprit! Så skaffa lite bättre koll innan du säger att någon annan inte har någon!

För övrigt finns det inget positivt med att få smaka hemma då föräldrarna visar att de accepterar att barnen dricker alkohol.

Vill man att ens barn inte ska dricka ärdet bästa sättet att inte dricka själv, och diskutera alkohol med sina ungar ge dem motivering och självförtroende

LasseB sa...

Visst är det så men om man skall köpa hem så är åldersgränsen 20 och det är den gränsen jag menade.

Sen kan jag hålla med dig att det bästa är att inte dricka som förälder, om man vill att ens barn inte skall dricka någon form av alkohol.

Men även till dig stäler jag samma fråga som jag gjorde till damberg

rasmus sa...

För att svara på frågan så tror jag inte att ungdomar skulle sitta i en källare och smussla med fulsprit om det blev mindre accepterat att dricka. Ungdomar vill ha kul och de vill ha uppmärksamhet från varandra, kan de få det utan alkohol så börjar man inte dricka.
Mystiskt och mystiskt, hur mystiskt är det med misshandel, våldtäkter, missbruk och bakfylla? för även om du kan dricka måttligt så är det andra som inte kan det, visa lite solidaritet genom att avstå alkohol, vad är "ett glas vin till maten" värt i förhållande till din våldtagna dotter?

Julia sa...

Hahahaha. Ska vi dra in polisen nu för att utreda vem som gett Blondinbella ett glas vin? Det här är så löjligt! Jag läser hennes blogg varje dag och hon är absolut INTE ute och festar och dricker som det verkar framställas att hon gör. Låt henne få ta ett glas vin med sin pojkväntill helgen. HERREGUD.

LasseB sa...

Rasmus när det gäller att förhindra exempelvis våldtäkt och misshandel så finns det flera metoder som är effektivare än att avstå alkohol, men tyvärr så anses många av de metoderna störa den personliga integriteten, ett resonemang som jag inte förstår för att bli våldtagen eller misshandlad är väl ,det största intrång i ens personliga integritet man kan råka ut för.

Men visst många människor begår dessa handlingar på fyllan eftersom dom dricker på ett okontrollerat och felaktigt sätt. Det behövs andra åtgärder för att få till ett bättre samhälle än att bara stirra sig blind på alkoholen för ett alkoholförbud är lika lite en generallösning på alla problem som alkoholen är en generalförklaring på dom.

Vi måste i första hand arbeta med dom attityder som finns mellan människor

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg